Ken No Sen dojo is een authentieke karateschool in Almere Muziekwijk. Tijdens onze trainingen krijg je les van ervaren instructeurs die vol passie de traditionele karatestijl Genwakai onderwijzen. Doordat de lesgroepen niet zo groot zijn krijgen de leden de aandacht die zij verdienen om te groeien. Ken No Sen dojo geeft les aan iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, sportiviteit of talent.
Kom gewoon een keertje langs in je sportkleding en ervaar het zelf!
Het belangrijkste van trainen is de inzet en niet het resultaat. Alleen met maximale inzet heb je altijd vooruitgang. Osu!
Sensei Madan
ni-dan, instructeur b
Herhaling is de moeder van alle vaardigheden. Osu!
Sensei Mark
Ni-dan, instructeur b
Slimheid en snelheid winnen van spierkracht. Osu!
Sempai Joshka
shodan, assistent-instructeur
Opgeven is nooit een optie. Osu!
Sempai Astrid
1e kyu, assistent-instructeur
Body follows mind, never the other way around. Osu!
Sempai Stephany
1e kyu, assistent-instructeur
Meer over Ken No Sen
Ken No Sen dojo is in april 2001 opgericht. Eerst stond het onder leiding van Sensei Herman van der Pol (3e dan). Vanaf 2017 is de dojo voortgezet door: Madan Chedoe (2e dan, aanspreekpunt), Mark Herweijer (2e dan) en Joshka Verduin (1ste dan). Deze karateka’s zijn ook onderwezen door de Japanse Shihan Akio Kobayashi. Hij heeft ons echte Japanse budo karate geleerd volgens Genwakai technieken. Shihan Akio Kobayashi leefde voor karate. Wij dragen zijn lessen op dezelfde wijze voort. Daarnaast is er veel ondersteuning van de bruine banders bij de trainingen en met name de juniorentrainingen, zodat zij de volledige aandacht krijgen die zij nodig hebben. Het leren van de techniek behoeft frequente uitleg om de uitvoering te kunnen ontwikkelen, wat eigenlijk nooit ophoudt.
De naam Ken No Sen komt uit het boek van Miyamoto Musashi: Strategie van de Samoerai. In dit boek staan drie aanvalstechnieken beschreven. Ken No Sen betekent dat je aanvalt vlak voordat je tegenstander de aanval inzet. Je neemt initiatief en wacht niet af. Deze gedachte willen we niet alleen in de dojo toepassen, maar weerspiegelt zich ook in alles buiten de dojo.
Genwakai karate is geen sport waar je leert hoe je moet vechten. Genwakai karate houdt veel meer in dan het dagelijkse beeld dat men van karate heeft. Wij houden ons aan de principes van budo: we groeten netjes als we de dojo binnenkomen en weggaan, we spreken de leraar niet tegen maar zeggen ‘osu’ wanneer we een aanwijzing krijgen, we praten niet zomaar in de les tenzij ons wat gevraagd wordt, we maken de dojo schoon voordat we beginnen. Wanneer we de kleedruimte betreden start de karateles en we zetten ons altijd 100% in.
Bij Genwakai leren we een beperkt aantal technieken die voor iedereen uit te voeren zijn. Deze technieken zijn in de juiste vorm en uitvoering zo effectief dat één aanval voldoende moet zijn om je tegenstander uit te schakelen. Nadruk van de training ligt op het trainen van de basistechnieken (kihon) zodat de beweging je natuurlijke reactie wordt bij verdediging of aanval.
Het belangrijkste waarmee karate start zijn de juiste budo manieren. Onze uitdaging is het trainen van alle soorten karateka’s: talent of geen talent, wel of geen beperking, man of vrouw. Kortom: Genwakai karate is bedoeld voor iedereen.
Wij focussen ons eerst op wat je als persoon nodig hebt. Soms ontbreekt het aan zelfvertrouwen of heb je (faal)angst. Door karate op budowijze te onderwijzen helpen we je om je zwakke punten te overwinnen. We leren je dat je je kan verdedigen als het echt nodig is. Wat je in de lessen leert neem je ook mee buiten de lessen, op je werk, op school, maar ook in de omgang met je naasten. Het geeft betekenis aan de woorden discipline, respect, volharding, manieren en vertrouwen. Genwakai karate zorgt ervoor dat je je verder ontwikkelt tot een beter persoon, zowel fysiek als mentaal. Lessen worden gegeven uit passie en geloof van de Genwakai Karate stijl en de budo filosofie.
In en buiten de dojo van Ken no Sen Almere nemen we onderstaande regels in acht.
Algemene regels
- In de dojo en daarbuiten heerst respect tegenover de sensei, overige leden en andere aanwezigen.
- Leden zijn 15 minuten voor aanvang van de les aanwezig en helpen bij het schoonmaken en inrichten van de dojo.
- Bij het betreden en verlaten van de dojo groet je met ‘Osu!’.
- Bij niet tijdig verschijnen in de les groet je de sensei en doe je 30 push-ups.
- Probeer altijd te komen. Alleen door regelmatige training maak je vorderingen.
- Wanneer je niet kunt trainen, laat je dit weten aan de dojoleiding. Je belt/appt af of zorgt ervoor dat iemand anders dit doorgeeft.
- In de dojo wordt geen schoeisel gedragen.
- Tijdens de les wordt niet gegeten of gedronken.
- Tijdens de les wordt de dojo niet verlaten.
- Trainen doe je met inzet. Jouw inzet bepaalt mede de kwaliteit van de training als geheel.
- Gedurende de les volg je de aanwijzingen van de sensei/sempai.
- Karate technieken mogen buiten de dojo alleen gebruikt worden bij een bedreigende situatie wanneer je niet anders kunt.
- Indien je je niet houdt aan de etiquette van de dojo of karate gebruikt voor je eigen gewin kan de dojo leiding je lidmaatschap intrekken.
Persoonlijke verzorging
- Het lichaam is schoon en de nagels zijn kort.
- De karate-gi (het trainingspak) is schoon en verzorgd.
- Dames dragen een wit T-shirt onder de karate-gi.
- In de dojo is het dragen van sieraden niet toegestaan.
- Lange haren zijn opgebonden.