Trainingsmethoden

Bij de trainingen maken we gebruik van drie verschillende trainingsmethoden: kihon (basisoefeningen), kata (gevecht tegen denkbeeldige tegenstanders) en kumite (gevecht tegen echte tegenstanders). De kracht van Genwakai zit hem in herhaling: enkel met herhaling kan een karateka perfecte technieken leren maken. Met deze perfecte technieken is elke karateka in staat om zichzelf te verdedigen.

Naast de reguliere trainingen in de dojo, komen we ook een aantal keer per jaar met leden van heel Genwakai Nederland bijeen om samen te trainen. Deze trainingen bestaan uit maandelijkse centrale trainingen, ons jaarlijkse trainingskamp en de jaarlijkse clubkampioenschappen.

Onze trainingsvormen

Karate begint bij de basis (kihon). Om het streven naar perfectie mogelijk te maken, focust Genwakai zich op het optimaal ontwikkelen van de basisvaardigheden. Een ander uitgangspunt van Genwakai is “ichigeki hissatsu” wat betekent dat je met één techniek de tegenstander al kan uitschakelen. In een echt gevecht heb je namelijk maar weinig kansen om jezelf te beschermen. Hoe beter de techniek, hoe groter de kans om jezelf en wellicht je omgeving, te beschermen.

Een kata is een écht gevecht tegen een of meerdere denkbeeldige tegenstanders. In feite kan kata beschouwd worden als het woordenboek van karate. In een kata worden de technieken die bij de kihon-trainingen verbeterd worden toegepast om zo een echt gevecht na te bootsen. Bij juiste uitvoering van een kata speelt ‘tokon’ een belangrijke rol: de fighting spirit ofwel de strijdlust. Hierbij is de karateka dermate geconcentreerd dat de geest van het gevecht tot leven gewekt wordt. Om een kata (vaste bewegingsreeks) uit te leggen wordt vaak bunkai training gebruikt. Hierbij wordt de betekenis achter de beweging uitgelegd, dit beoefen je met een of meerdere karateka’s.

Kumite’ betekent gevecht. In kumite worden de technieken uit de kihon toegepast en getest op juiste uitvoering. Om de karateka goed voor te bereiden op het gevecht, is de training in kumite opgedeeld in  verschillende opbouwende fases. De eerste fase is ‘yakusoku kumite’:
het afgesproken gevecht. Bij deze vorm hebben de karateka’s zowel de aanvalstechniek als de verdedigingstechniek vooraf afgesproken. Daarna voeg je steps toe, dit heet yakusoku ippon kumite. Hierbij wordt de ‘mawai’, de juiste gevechtsafstand’ heel nauwkeurig ingeschat. De laatste fase is jiyu ippon yakusoku kumite, het vrije gevecht. Op dit niveau wordt er niet van te voren afgesproken wat de aanvalstechniek zal zijn en is je bewegingsvorm vrij.

Genwakai karate is een full-contact karatestijl. Bij het vrije gevecht dragen de karateka’s een ‘men’ (helm), bogu (pantser) en arm- en beenbescherming, zodat beide partijen met volledige kracht elkaar kunnen raken. Bij Genwakai ligt de nadruk op kihon-training. Alleen een goede beheersing in de juiste vorm van de basistechnieken kan je je leven redden.

Kihon are letters

Kata are words

Bunkai are sentences

Kumite is the story

The only way to execute these properly is by mastering the letters.

Centrale trainingen

Eens per maand komen de karateka’s van alle dojo’s (vanaf groene band) in Nederland bijeen voor een zogenaamde centrale training. Juist doordat alle karatescholen regelmatig samenkomen wordt ervoor gezorgd dat alle karateka’s dezelfde regels blijven hanteren en
wordt het niveau van iedereen verbeterd. Een paar van deze trainingen behoren tot de Masterclasses waarbij de hogere banders op het hoogste niveau trainen om niet alleen de technieken zelf maar ook om de achterliggende betekenis te doorgronden. Ook zijn er trainingen voor alle karateka’s waarbij er veel geleerd wordt van allemaal verschillende leraren. Zo kunnen alle leden tweemaal per jaar naar de strandtrainingen in IJmuiden. Bij deze trainingen wordt er niet alleen op het strand, maar ook in het water getraind.

Al meer dan 40 jaar wordt er eenmaal per jaar een trainingskamp georganiseerd. Tijdens dit kamp trainen jaarlijks zo’n 100 karateka’s van alle leeftijden uit de verschillende dojo’s een weekend lang samen tussen de bossen van Zeist. Deze trainingskampen zijn niet alleen fysiek maar ook mentaal een grote uitdaging. Karateka’s uit Amerika en Japan doen ook mee aan onze trainingskampen waarbij we kennis en ervaringen uitwisselen. Tevens is de mogelijkheid om de trainingskampen in Amerika eens per jaar bij te wonen (je betaalt alleen de ticketkosten!)

Elk jaar wordt het Nederlandse Genwakai kampioenschap georganiseerd. Hierbij worden de karateka’s vanaf blauwe band getest op kata. Voor hogere band karateka ouder dan 16 jaar is er ook de mogelijkheid om mee te doen met het vrije gevecht: kumite. Dit evenement is niet alleen een fysieke, maar ook een emotionele uitdaging. Het belangrijkste doel van de
kampioenschappen is het testen van het huidige niveau van de karateka. De karateka die tijdens de kampioenschappen de beste prestaties op zowel kata als kumite heeft gescoord, maakt kans op de wisselbeker: de Nangou Challenge Cup. Je mag deze beker een jaar lang
thuis bewaren en jezelf Nederlandse Kampioen Genwakai Karate noemen. Wat Genwakai kumite uniek maakt in de wereld is dat er geen gradaties zijn in lengte of gewicht. Het kan maar zo voorkomen dat in de finale de kleinste en lichtste tegenover de zwaarste en langste karateka staat en dan nog wint ook. Dit overkwam onze Sensei Madan in 2007 en 2008 en
Sempai Joshka in 2016. Deze budostijl is namelijk zo ontwikkeld dat een “zwak en klein persoon” in staat is (door juiste techniek en vorm) om zich ten alle tijde te verdedigen tegenover wie dan ook!