Algemeen

Nippon Karate-do Genwakai is een traditionele Japanse karatestijl die al 50 jaar in Nederland bestaat. Bij Genwakai worden de regels van budo gehanteerd. Ken No Sen dojo is één van de zeven officiële dojo’s van Genwakai Nederland. Naast dojo’s in Nederland en Japan heeft Genwakai dojo’s in de Verenigde Staten en in Mexico.

Meer over Genwakai

Nippon Karatedo Genwakai ( 日本空手道玄和会 ) is een traditionele Japanse karatestijl die in
de jaren ‘70 door een aantal Japanse leraren is geïntroduceerd in Nederland. Genwakai vindt zijn oorsprong in de karatestijl Gensei Ryu wat in de jaren ‘50 werd opgezet door grootmeester Seiken Shukumine. Twee van zijn studenten, Tsugumasa Nangou en Tadaya Iwaya, verdiepten zich in de technische aspecten van karate en ontwikkelden hiermee een nieuwe stijl, genaamd Genwakai . Deze stijl is, in tegenstelling tot vele andere karatestijlen,
wetenschappelijk ontwikkeld en beproefd. Genwakai hanteert nog steeds de regels van
budo: het nastreven en perfectioneren van technieken.

De naam Genwakai houdt in:
Gen : 玄 Hoogste niveau
Wa : 和 Harmonie
Kai: 会 Organisatie
Deze vertaling weerspiegelt de belangrijkste visie van Genwakai karate, namelijk het
streven naar het hoogste niveau als organisatie terwijl respect en harmonie hoog in het
vaandel staan.

Genwakai …

  • is wetenschappelijk getest en beproefd;
  • hanteert de principes van bunbu ryodo (文武 両 道): het zwaard en penseel als één.
    Zowel het lichaam als geest moet zich ontwikkelen, fysieke en mentale groei gaan samen. Het lichaam volgt de geest en nooit andersom;
  • is zo ontwikkeld dat het uitgeoefend kan worden door iedereen, ongeacht leeftijd, talent, sexe of handicap. Dankzij Genwakai is iedereen in staat om zichzelf te verdedigen;
  • is niet commercieel. Wij willen immers dat het voor iedereen toegankelijk is om karate te leren.
  • traint volgens de budo spirit;
  • is een stijl waarbij onderlinge harmonie een fundament is.
  • geen individuele karatestijl: je traint, leert en groeit samen met de leden.

Genwakai is een internationale organisatie die ontstaan is in Japan. Meerdere sensei’s (leraren) werden naar Nederland gestuurd om Genwakai karate in Europa te introduceren. Zo werd ook
Shihan Akio Kobayashi (7e dan) door zijn grootmeesters Nangou en Iwaya in de jaren ‘70 naar Nederland gestuurd om hier de nieuwe karatestijl te verspreiden. Akio Kobayashi is in Nederland gebleven en heeft 35 jaar de organisatie geleid in ons land. Helaas is hij op 10 oktober 2012 overleden. Momenteel staat Genwakai Nederland onder leiding van zijn opvolger en vrouw, Shihan Paula Kobayashi (6e dan), die al die jaren naast hem heeft
getraind. 

Shihan Akio Kobayashi was echter niet de enige grootmeester die de karatestijl ging verspreiden. Medestudent Hiroshi Tajima werd door Nangou naar de Verenigde Staten gestuurd om daar Genwakai te verspreiden. De eerste dojo werd geopend in Dayton, Ohio.
Na het aftreden van grootmeester Tajima, werd Shihan James I. Rodriguez (6e dan) aangewezen als hoofd van Genwakai Amerika. Momenteel zijn er dojo’s in Dayton (Ohio), Austin (Texas), Saginaw (Michigan) en Gainesville (Florida).

Nadat de dojo’s uit de verschillende landen
jarenlang langs elkaar getraind hebben, werd er in 2012 een samenwerking tussen Genwakai Nederland, Japan en Amerika opgezet. Dit zorgt er niet alleen voor dat er nog meer kennis verspreid wordt, maar dit heeft ook tot het jaarlijkse Genwakai exchange programma geleid. Bij dit uitwisselingsprogramma is er de mogelijkheid voor de studenten om de trainingskampen (gashakku) van Genwakai Nederland en Genwakai Amerika bij te wonen.

Tegenwoordig staat Genwakai nog steeds niet stil. Zo heeft Genwakai haar vleugels verder verspreid doordat Sensei Rick Langevoort (shodan), voormalig student van Shihan Akio Kobayashi, een dojo in (2018) heeft geopend in Puebla, Mexico.

Meer informatie: 

http://www.genwakai.nl (hoofdpagina Genwakai Nederland)
http://www.genwakai.com (hoofdpagina Genwakai Amerika)
http://www.genwakai-mx.com/ (hoofdpagina Genwakai Mexico)

Nippon Karatedo Genwakai hanteert de principes van budo. Budo (bu=krijger, do= weg) betekent vrij vertaald: “weg van de krijger”. Beoefenaars van budo, budoka’s, passen de
technieken van Japanse krijgers toe zoals de samoerai’s dat deden. Een van de vormen van budo is karate- do: “de weg van de lege hand” (kara=lege, te=hand). Dit houdt in dat er bij karate geen wapens gebruikt worden, maar dat het lichaam dermate getraind wordt dat het lichaam zelf als wapen gebruikt kan worden.

Het verhaal gaat dat karate is ontstaan op het eiland Okinawa. De koning verbood (in 1609) men om wapens te dragen, boeren konden zich dus niet verdedigen tegen de boeven. Om zichzelf alsnog te kunnen verdedigen tegen rovers zoals de ronin, verstoten samoerai’s, trainden de boeren hun lichaam optimaal zodat ze de wapens niet eens nodig hadden. Een echte budoka traint alsof zijn leven er vanaf hangt, zonder bang te zijn voor de dood.

Karate-do Genwakai has a BUDO heart. We train BUDO but there is no BUDO when WA is broken. BUDO includes WA (harmony) to reach GEN (highest level).

– Nangou Cup boekje 1989

Shihan Akio Kobayashi

Nana-dan, Shihan

in memoriam 1949-2012

50 jaar in nederland

In 2019 bestaat Nippon Karate-do Genwakai al 50 jaar in Nederland. Op 15 juni 2019 werd dit groots gevierd in de Rijnstreekhal in Alphen aan den Rijn. 

When the body is tired, the spirit comes out.