evenementen

50 Jaar Genwakai in Nederland

Door: Sempai Stephany (21 jaar, 1e kyu, Ken No Sen dojo)

Zondag 15 juni 2019, eindelijk was het dan zover. Ik werd die ochtend wakker en was erg opgewekt. Het was de dag waar ik al maanden naar uitkeek, het evenement ter ere van het 50-jarig bestaan van Genwakai karate in Nederland: de Gojunen. Nu vraag je je misschien af wat Genwakai karate inhoudt. Genwakai is de naam van de karatestijl die ik beoefen. Als je deze website al grondig hebt doorgelezen, zal je het misschien al zijn tegengekomen. De naam Genwakai weerspiegelt de belangrijkste visie van Genwakai karate, namelijk het streven naar het hoogste niveau als organisatie terwijl respect en harmonie hoog in het vaandel staan.

Flyeren voor de Gojunen op de Japanmarkt in Leiden op 9 juni 2019. Van Ken No Sen dojo hielpen sensei Madan, sempai Joshka, sempai Astrid, sempai Stephany, Bram en Ina mee. Ook sempai Paulien van Bushido dojo deed mee aan het flyeren. Alle leden dragen de speciale 50-jaar GWK t-shirts ontworpen door sensei Julien van Budoshin dojo.

Het evenement stond uiteraard volledig in het teken van karate. Voorafgaand is er een ‘feestcommissie’ opgesteld om de organisatie van het evenement zo vlot mogelijk te laten verlopen. Deze feestcommissie werd vanuit Ken No Sen dojo vertegenwoordigd door sempai Joshka (shodan), sempai Astrid (1e kyu) en mijzelf (sempai Stephany, 1e kyu). Samen met de andere leden uit de feestcommissie hebben wij ons maandenlang beziggehouden met het plannen van het evenement, het opzetten van het programma en het voorbereiden van de workshops. Om vooraf alvast in de stemming te komen heeft de feestcommissie onder andere een promotiefilm gemaakt en flyers uitgedeeld op de Japanmarkt in Leiden.

Op het 50-jarig jubileum evenement was het doel om iedereen kennis te laten maken met onze prachtige karatestijl door middel van workshops die toegankelijk waren voor leden en (nog) niet-leden. Verder werden er mooie demonstraties gegeven door karateleden om een goede indruk te geven over wat Genwakai karate inhoudt. Ter ere van het feest waren er prachtige shirts ontworpen door Sensei Julien Benistant (ni-dan) van Budoshin dojo Weesp. Deze t-shirts waren niet alleen voor leden, maar konden ook verkregen worden door alle bezoekers van het evenement.

Het spectaculaire Taiko drum optreden van Circle Percussion.

Tijdens ons geweldige evenement in Alphen aan den Rijn werd een strak programma gehanteerd. Het evenement werd om 13:00 gestart met een speech van onze Shihan, Paula Kobayashi, gevolgd door een geweldig optreden van Circle Percussion met Japanse Taiko drums. Ik heb in tijden niet naar zulke muziek geluisterd. De dag was opgedeeld in drie blokken van een uur. In elk blok waren er diverse workshops die de bezoekers konden bekijken en waar zij zelfs aan mee mochten doen. Enkele voorbeelden van deze workshops waren: atekata training, yakusoku kumite training, bunkai Genwa ni no kata en taisebaki training. Voor junioren waren er aparte workshops onder leiding van Sensei Madan Chedoe (Ni-dan). De junioren konden onder andere meedoen aan diverse karate-gerelateerde spelletjes, zoals touwtrekken en elkaar omver duwen met kussens. Zo was er voor iedere bezoeker wat te doen.

Bunkai Genwa ni no kata door sempai Joshka, sempai Astrid en sempai Stephany.

Naast de fysieke workshops waren er ook theoretische workshops. In elk blok vond een theoretische workshop plaats, in totaal waren er hier dus drie van. Ik had de eer om de eerste theoretische workshop te verzorgen. Het onderwerp hiervan luidde: hoe geef je les aan kinderen? In het tweede blok werd de workshop verzorgd door sensei Julien over het starten van een dojo. De laatste theoretische workshop werd door sempai Dennis verzorgd. Samen met sensei Ernst en sempai Paulien bespraken zij de medische voordelen van karate.

Sensei Madan sloeg maar liefst 7 (!) Ytong-blokken door met een tsuki.

Er waren op deze dag veel indrukwekkende demonstraties te zien. De indrukwekkendste demonstratie vond ik die van onze Sensei, Madan Chedoe. Hij heeft een breektest met wel zeven Ytong-blokken laten zien. Deze blokken heeft hij in één keer doorgekregen met een tsuki. Dit is te zien op de foto hierboven.

Shihan Rodriguez van Genwakai Amerika leidde een demonstratie iaido.

Al met al was dit een geslaagde dag waar ik prachtige herinneringen aan heb overgehouden!

Graag bedank ik de leden van de Gojunen-feestcommissie: Sensei Diana, sensei Yumiko, sensei Steffan, sensei Renée, sensei Julien, sensei Dennis J., sempai Joshka, sempai Paulien, sempai Astrid, sempai Dennis H. en sempai Marije. Verder bedank ik de leden van Genwakai Nederland, shihan Rodriguez van Genwakai Amerika, sensei Rick van Genwakai Mexico en alle bezoekers voor het geslaagde evenement!

2 gedachten over “50 Jaar Genwakai in Nederland

  1. Het was een dag, om nooit te vergeten je voelde de spirit en harmonie wat zo belangrijk is binnen Genwakai.
    Ik heb met heel veel plezier mee geholpen met het organiseren,wat waren we allemaal gemotiveerd om er iets moois van te maken. Zo fijn dat het allemaal liep zoals we het voor ogen hadden.
    Ik denk nog regelmatig terug op deze geweldige dag
    Osu!
    Sempai Astrid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *